Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z marynaty w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 50 dag wymoczonych filetów śledziowych
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 2 ziarna pieprzu
  • 5 goździków
  • 4-5 listków laurowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • garść posiekanej: natki pietruszki, szczypiorku, koperku

Sposób wykonania:

  1. Goździki razem z pieprzem i listkami laurowymi utłuc w moździerzu a imbir zetrzeć na tarce a małych oczkach, wówczas dodać cukier puder cynamon oraz gałkę muszkatołową.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie śledzie skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami, dokładnie wymieszać.
    Odstawić pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Śledzie ułożyć w salaterce, polać pomidorowym sosem i posypać posiekaną zieleniną.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Agatę R

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *