Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w pikantnym sosie

Składniki:

  • 40-60 dag świeżych małych śledzi i szprotek
  • 1 ½ łyżki imbiru
  • 5-6 łyżek oleju
  • 4-5 łyżek smalcu

    Sos:

  • 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • 2 dymki
  • 2 łyżki rosołu
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki wódki wyborowej
  • ¼ łyżeczki przyprawy chili

Sposób wykonania:

  1. Wypatroszone ryby oprószyć solą oraz imbirem i odstawić na noc.
    Następnego dnia składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą a ryby smażyć na rozgrzanym oleju.
    Gdy ryby będą podsmażone zlać tłuszcz a wlać wcześniej przygotowany sos.
    Trzymać rybę do momentu wyparowania sosu, wówczas przełożyć ryby do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 6-7 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA

     

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *