Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w marynacie

Składniki:

  • 8 śledzi surowych

    Marynata:

  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • sok z ½ cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • cukier
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Śledzie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie cebule pokrojoną w talarki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu wówczas wlać ½ szkl. wody oraz sok z cytryny i dodać liście, ziele, sól oraz cukier.
    Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
    Następnie śledzie ułożyć w słoiku i zalać ostygniętą marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *