Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś z ziemniakami w ziołach

Składniki:

  • ½ kg łososia
  • 2 cytryny
  • 4 listki laurowe
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • ¼ kapusty włoskiej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Obrane marchewki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie.
W miedzy czasie ziemniaki ugotować w mundurkach a kapustę sparzyć wrzątkiem i poszatkować.
Następnie ugotowane ziemniaki zarumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek po czym posypać ziołami prowansalskimi  i dodać marchewkę oraz kapustę.
Całość smażyć przez chwilę.
Natomiast na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie przesmażyć cytrynę pokrojoną w plasterki z dodatkiem pokruszonego listka laurowego.
Gdy cytryna będzie gotowa odsunąć ja na bok patelni a włożyć łososia, którego oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć.
Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku, wokół niej rozłożyć warzywa oraz duszona cytrynę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *