Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś z makaronem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia lub z pangi, tilapii
  • ¼ szklanki sos sojowy
  • ¼ szklanki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 20 dkg makaronu sojowego
  • 40 dkg liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ziaren sezamu


Sposób przyrządzenia:

W niewielkim rondlu wymieszać sos sojowy, imbir, miód, sok z cytryny, podgrzewać aż miód się rozpuści, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać podzieloną na porcję ryby, odstawić na 4 godziny obracając rybę kilkakrotnie. Piekarnik nagrzać do temperatury około 190 stopni C, piec rybę obsączona z zalewy po około 4 minuty z każdej strony.
Makaron zalać wrzątkiem i przez chwilę podgrzewać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, smażyć mieszając aż liście zaczną się marszczyć. Makaron odcedzić. Z ryby, makaronu i szpinaku skomponować na dużym talerzu danie, posypać ziarnami sezamu i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *