Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś po katalońsku

Składniki:

  • 1 świeża papryka
  • 1 marynowana papryka
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1i1/2 cebuli
  • 30 dag. świeżego łososia
  • 150 ml. białego wina
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa do smażenia

    Przygotowanie:
     Umyte ziemniaki ze skórką pokroić w plastry około 0,5 cm grubości. następnie na rozgrzanej patelni podsmażyć. Dokładnie przyprawić solą, pieprzem i ziołami . Do smażących się ziemniaków dodać pokrojoną w plastry paprykę, pokrojone ząbki czosnku, kawałki pomidorów bez skorki i krążki cebuli. wszystkie warstwy warzyw doprawiamy przyprawami . Po około 10 min smażenia się warzyw na wierzch położyć  osolona rybę. Podlać  białym winem. dusić  pod przykryciem około 30 min pamiętając o delikatnym mieszaniu potrawy. Przed podaniem rybę należy skropić sokiem z cytryny.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *