Aromatyczne żeberka w grzybowym sosie ze śliwkami Iwony
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 8 dkg suszonych leśnych grzybów
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- olej
Aromatyczne, glazurowane żeberka
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Marynata:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ulubionych ziół
- sól, papryka ostra i słodka, pieprz – do smaku
Aromatyczny filet z kurczaka z grilla
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć osuszyć. Wymieszać 2 łyżki oliwy, czosnek, sól, pieprz. Tak przygotowanymi przyprawami natrzeć mięso. Cukinię i paprykę wymieszać w misce z resztą oliwy, przyprawić. Piec na średnio nagrzanym grillu przez około 10 minut. Podawać z dodatkiem cytryny, pieczywem lub frytkami.
Aromatyczny kurczak duszony w winie

- 1 kurczak podzielony nas 8 części
- 10 drobno posiekanych ząbków czosnku
- kilka listków mięty
- sok z 3 cytryn
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki wina
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- ¼ szklanki wyprażonych posiekanych migdałów
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka wymieszać z czosnkiem, częścią mięty, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem, odstawić przykrytego na 24 lub 48 godzin do lodówki. Obsączyć, zachować marynatę. Na dużej patelni podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać udka, skrzydełka smażyć powoli przez 25 minut, dodać piersi i smażyć razem kolejne 15 minut. Porcje kurczaka wyłożyć na talerz. Do patelni wlać wino, gotować aż objętość sosu zmniejszy się o połowę, dodać bulion i marynatę, gotując zredukować sos do objętości ½ szklanki. Skorygować smak sosu przyprawami, dodać usmażonego wcześniej kurczaka, pozostałą miętę i migdały, dusić razem 5 minut. Polecam, pychota.
Aromatyczny kurczak duszony z warzywami w parowarze
Składniki:

Sposób przyrządzenia:
kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na dnie kamionkowego wkładu parowara ułożyć warzywa, podlać wodą, przyprawić. Na warzywach ułożyć przyprawione porcje kurczaka, przykryć pokrywą. Tak przygotowane danie dusić w parowarze przez5 godzin na wysokim poziomie temperaturowym. Podczas duszenia nie odkrywać pokrywy.
Aromatyczny kurczak na ostro
Składniki:
- 5 porcji kurczaka
- ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów z puszki w zalewie
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 400 g serca karczochów
- 8 czarnych oliwek
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym dodać kurczaka skropionego sokiem z cytryny pokrojonego na kawałki.
Trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i dodać pomidory razem z zalewą, goździki, cynamon oraz ziele angielskie.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45-60 minut.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodać jeszcze karczochy przekrojone na połówki.
Aromatyczny kurczak po Tajwańsku
Składniki:
- 1 kurczak podzielony na 16 części
- 6 zgniecionych ząbków czosnku
- 1o plasterków imbiru
- ½ szklanki oleju sezamowego lub oliwy
- ½ szklanki sake
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Sposób przyrządzenia:
W woku lub dużej patelni rozgrzać część oleju, obrumienić na nim kurczaka na brązowo. Dodać imbir i czosnek, chwilę smażyć mieszając. Dodać resztę oleju, sake i sos sojowy. Patelnię przykryć i powoli dusić mięso przez około 20 minut. Dodać bazylię, wymieszać i wydawać. Podawać z ryżem, frytkami…
Aromatyczny kurczak w sosie ostro słodkim

- 50 dkg udek z kurczaka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego w słomkę imbiru
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 pokrojoną w ósemki cebula
- 2 młode cebulki pokrojone w 5 cm odcinki
- natka pietruszki lub kolendry
- płatki ostrej papryki do smaku
Sposób przyrządzenia:
W niedużym rondlu rozgrzać 2 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier lekko zbrązowieje, dolać 1/3 szklanki wody, a gdy cukier się rozpuści odstawić. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać imbir, płatki papryki i czosnek, podgrzewać mieszając 20 sekund. Dodać pokrojone udka kurczaka, sos rybny, 1 łyżkę cukru, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać przygotowany wcześniej karmel, cebulę, ¼ szklanki wrzątku. Rondel przykryć, obniżyć temperaturę, dusić razem około 8 minut. Dodać młode, zielone cebulki, natkę pietruszki lub kolendry, podawać.
Aromatyczny kurczak z pieczarkami
Składniki:
- 4 nóżki kurczaka
- 3 ¼ szkl sosu pomidorowego
- ½ szkl bulionu
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki gotowej przyprawy curry
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 ½ szkl pieczarek w plasterkach
- 3 szkl ugotowanego białego pieprzu
Aromatyczny kurczak z piekarnika
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, usmażonymi pieczarkami, dodać pieczarki, goździki, só i pieprz do smaku. Smażyć mieszając około 5 minut. Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić. Jamę brzuszną kurczaka napełnić zaszyć lub spiąć. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C, następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 170 stopni i piec kolejne 5 minut obracając w połowie pieczenia i polewając wytwarzającym się sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami.