Aromatyczne nóżki kurczaka
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 łyżka oleju
Marynata:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
Aromatyczne paseczki wieprzowe
Składniki:
- 1/2 kg chudej wieprzowiny pokrajanej w grube paski
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pięciu przypraw": zmielonego cynamonu lub ziela angielskiego
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 posiekane plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- olej do głębokiego smażenia
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki grubej soli
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub pieprzu czarnego
- 10 listków sałaty lub placki mandaryńskie
- 6 łyżek sosu śliwkowego
Sposób wykonania:
Sól połączyć z "pięcioma przyprawami" i mąką ziemniaczaną, natrzeć paski mięsa, odstawić na 30 min. Olej rozgrzać na średnim ogniu, włożyć połowę mięsa, zamieszać, smażyć 3 1/2 min, wybrać łyżką cedzakową, osączyć w cedzaku, przełożyć do miski. Smażyć pozostałe mięso. Wlać sos sojowy do mięsa, posypać cukrem, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki oleju, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, dodać imbir, czosnek, sól i pieprz, mieszając podgrzewać przez 25 sek, włożyć usmażone mięso, mieszać na ogniu tak, aby sos pokrył mięso. Przełożyć mięso na gorący półmisek. Kawałek mięsa ułożyć na listku sałaty lub na placku, posmarować sosem śliwkowym, założyć boki, zwinąć jak naleśnik. Proporcje: dla 5 -10 osób, kiedy podajemy inne potrawy
Przepis nadesłany na konkurs "wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima
Aromatyczne udka kurczaka w marynacie
Składniki:
-
10 udek kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki miodu
- sok i starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Aromatyczne udka z kurczaka
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 szklanka białego octu winnego
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Udka kurczaka podzielić przecinając w stawie kolanowym, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Wyjąć kurczaka z marynaty, wysuszyć. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim porcje kurczaka, przełożyć do rondla. Do obrumienionych udek dodać bulion drobiowy i dusić aż kurczak zmięknie, wyjąć i osuszyć. Do rondla w którym dusił się kurczak wlać marynatę, gotując powoli zredukować sos do objętości jednej szklanki. Kurczaka ponownie obsmażyć szybko na patelni, podawać polane sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia
Aromatyczne udka z kurczaka

Składniki:
- 1 kg pozbawionych kości udek z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- kilka pokrojonych liści naci kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać drobno posiekane listki kolendry, pieprz, solk z cytryny i sól. Wymieszać dokładnie. Tak przegotowanymi przyprawami natrzeć dokładnie mięso. Odstawić mięso na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Ułożyć na blasze do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec obracając kilkakrotnie. Podawać z ryżem na sypko i kolorowymi dodatkami.
Aromatyczne żeberka w grzybowym sosie ze śliwkami Iwony
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 8 dkg suszonych leśnych grzybów
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- olej
Aromatyczne, glazurowane żeberka
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Marynata:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ulubionych ziół
- sól, papryka ostra i słodka, pieprz – do smaku
Aromatyczny filet z kurczaka z grilla
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć osuszyć. Wymieszać 2 łyżki oliwy, czosnek, sól, pieprz. Tak przygotowanymi przyprawami natrzeć mięso. Cukinię i paprykę wymieszać w misce z resztą oliwy, przyprawić. Piec na średnio nagrzanym grillu przez około 10 minut. Podawać z dodatkiem cytryny, pieczywem lub frytkami.
Aromatyczny kurczak duszony w winie

- 1 kurczak podzielony nas 8 części
- 10 drobno posiekanych ząbków czosnku
- kilka listków mięty
- sok z 3 cytryn
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki wina
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- ¼ szklanki wyprażonych posiekanych migdałów
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka wymieszać z czosnkiem, częścią mięty, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem, odstawić przykrytego na 24 lub 48 godzin do lodówki. Obsączyć, zachować marynatę. Na dużej patelni podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać udka, skrzydełka smażyć powoli przez 25 minut, dodać piersi i smażyć razem kolejne 15 minut. Porcje kurczaka wyłożyć na talerz. Do patelni wlać wino, gotować aż objętość sosu zmniejszy się o połowę, dodać bulion i marynatę, gotując zredukować sos do objętości ½ szklanki. Skorygować smak sosu przyprawami, dodać usmażonego wcześniej kurczaka, pozostałą miętę i migdały, dusić razem 5 minut. Polecam, pychota.
Aromatyczny kurczak duszony z warzywami w parowarze
Składniki:

Sposób przyrządzenia:
kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na dnie kamionkowego wkładu parowara ułożyć warzywa, podlać wodą, przyprawić. Na warzywach ułożyć przyprawione porcje kurczaka, przykryć pokrywą. Tak przygotowane danie dusić w parowarze przez5 godzin na wysokim poziomie temperaturowym. Podczas duszenia nie odkrywać pokrywy.