Szaszłyki z kurczaka w marynacie curry
Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszne szaszłyki w marynacie curry. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, żółtej pasty curry, soku z cytryny i rozmarynu.
Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 płaskie łyżki żółtej pasty curry
- 5 łyżek oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz

Sznycel wieprzowy Ilony
Składniki:
- schab wieprzowy 1 kg
- jajko 2 sztuki
- sól
- pieprz
- bułka tarta 1/2 szklanki
- mąka 1/2 szklanki
Sposób przyrządzenia:
Mięso schabowe wieprzowe należy pokroić w plastry, szerokie i ukośne.
Tak pokrojone kotlety należy zbić tłuczkiem, następnie posolić i
popieprzyć. Oprószyć mąką i panierować w roztrzepanym jajku i bułce
tartej. Sznycle należy smażyć na gorącym oleju.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Tagin z kurczaka z oliwkami i kiszoną cytryną
Wspaniałe danie kuchni marokańskiej, choć kilka przypraw nie jest dostępna w każdym sklepie to jednak można je dość łatwo kupić, wyjątkiem jest kiszona cytryna – która jest super łatwa w przygotowaniu i jak się mówi w kręgach gwiazdorskich mega aromatyczna.
Żeberka w śmietanowym sosie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki śmietany 30%
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki oregano
"Kiełbaski" wołowe

Składniki:
- 50 dkg wołowiny pieczeniowej
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 20 dkg kaparów
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola
5 x krokodyl
Składniki:Mięso krokodyli i aligatorów zazwyczaj sprzedawane jest zamrożone. To bardzo dobre niskokaloryczne mięso i doskonale zastępuje mięso ryb słodkowodnych. Przeznaczamy je na befsztyki (z ogona) mięso na potrawy duszone, hamburgery. W sprzedaży są też przetwory takie jak kiełbasa czy mięso suszone.. Najwięcej mięsa krokodylego jest importowane z Australii, Nowa Zelandia, Ameryki południowej i różnych afrykańskich krajów. Aligatory i krokodyle są hodowane w niewoli dla ich mięsa. Kupując mięso zamrożone należy sprawdzać datę produkcji gdyż mięso to może być przechowywane przez około 3 miesiące. Zamrożone produkty należy rozmrażać pozostawiając je na noc w lodówce, nigdy nie rozmrażamy go w temperaturze pokojowej. Można też rozmrozić mięso w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając, wtedy jednak należy mięso umieścić w wodoszczelnej torbie foliowej. Najszybszym sposobem rozmrażania mięsa z krokodyla czy aligatora jest rozmrażanie go w kuchence mikrofalowej.
Szaszłyk z mięsa krokodyla
- 250 karkówka z krokodyla
- 20 dkg cukinii
- 20 dkg boczku
- 2 oczyszczone papryki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w kostkę mięso z krokodyla przyprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w plastry o wymiarach pokrojonego w kostkę mięsa krokodyla, podobnie pokroić strąki papryki. Na szpadki do grillowania nabijać naprzemiennie składniki. Piec w piekarniku lub na grillu przez około 10 minut kilkakrotnie obracając.
Szaszłyk z mięsa krokodyla II
Składniki:
- 50 dkg miesa z krokodyla
- 2 pokrojone w plastry cebule
- 10 dkg wędzonego boczku
- 2 ostre papryki
- oliwa z oliwek
- Marynata:
- ½ szklanki soku z cytryny
- sól, pieprz
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę o boku 2 cm. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, zalać nim mięso i odstawić na kilka godzin. Boczek i paprykę pokroić w kawałki o wymiarach 2 x 2 cm. Mięso obsączyć z marynaty. Na szpadki do grillowania nabijać naprzemiennie wszystkie składniki, dokładnie natrzeć oliwą z oliwek i odłożyć na 1 godzinę. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 5 minut kilkakrotnie obracając.
Filet z krokodyla panierowany
- 50 dkg filetów z mięsa krokodyla
- 1 jajko
- mąką kukurydziana
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paski o szerokości 2 cm i grubości około 1 cm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Jajko bardzo dokładnie ubić. Każdy kawałek mięsa zamoczyć w ubitym jajku i obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć na oliwie do momentu aż uzyskamy piękny złoty kolor. Podawać z ryżem i ostrym sosem
Befsztyk z aligatora grillowany
Składniki:
- 1/2 kg mięsa z aligatora
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Marynata:
- ½ litra kwaśnego mleka lub maślanki
- 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
Sposób przyrządzenia:
Mleko lub maślankę dokładni e wymieszać z ziołami. Najlepszym sposobem jest zmiksowanie, wtedy zioła oddadzą cały swój aromat do zalewy. Zalać pokrojone w plastry o grubości około 2,5 cm mięso zalewą i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie mięso dokładnie obsączyć z zalewy i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Każdą porcję przyprawić i natrzeć oliwą z oliwek. Grillować na gorącym grillu przez 5 minut kilkakrotnie obracając.
Amerykański hamburger cajun
Składniki:
- 50 dag wołowiny
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- cebula
- strąk papryki
- olej
- 4 bułki do hamburgerów
Antrykot wołowy mojej babci

- 40 dkg polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mięso szybko umyć, osuszyć, ,przekroić w poprzek włókien na 2 do 3 porcji, przyprawić. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, i szybko obsmażyć porcje z obu stron aby zamknąć pory mięsa. Masło rozetrzeć z tartą cebulką, przyprawami i zieleniną. Pastą tą natrzeć dno miseczki porcelanowej, ułożyć na nim obsmażone porcje mięsa i miseczkę postawić na rondlu z wrzącą wodą, podgrzewać 10 minut i podawać. Jako dodatek proponuję ziemniaki piure i jarzynkę.
Antrykot wołowy w czerwonym winie
Składniki:
- ¾ kg antrykotu
- 2 łyżki smalcu
- łyżka mąki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szkl czerwonego wytrawnego wina
- czosnek
- sól
- pieprz
Antrykot wołowy z jabłkami

Składniki:
- 50 dkg mięsa wołowego z górnicy
- 2 jabłka
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki dobrej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać, pokroić w poprzek na okrągłe plastry, usunąć gniazda nasienne.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety o grubości około
Ułożyć porcje mięsa na blaszce do zapiekania, na każdym ułożyć krążki jabłka, polać śmietaną. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Posypać zieleniną i podawać z dodatkiem frytek, duszonej dyni itp.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Teresa