Gołąbki z wątróbki drobiowej

Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 40 dkg ugotowanego ryżu
- 3 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- masło
- oliwa
- 2/3 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła z jedną łyżką oliwy, zeszklić na nim cebulę, dodać wątróbki i dusić razem przez 10 minut, schłodzić. Uduszoną cebulę i wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa. Ugotowany ryż, kaszę mannę, zmieloną wątróbkę wymieszać z jajkami, przyprawić. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć na nim uformowane wg uznania „gołąbki”. Podawać polane dobrą śmietaną lub ulubionym sosem.
Mufinki z wołowiny

Składniki:
- 1,5 kg mielonej, chudej wołowiny
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka posiekanej drobniutko cebuli
- ½ szklanki drobno posiekanej marchewki
- 2 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
- 1 szklanka pikantnego keczupu
- 1 szklanka utartych krakersów
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 jajka
- sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę, marchewkę, czosnek, zioła, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać ½ szklanki keczupu, wymieszać. W misce wymieszać składniki z patelni, mielone mięso, krakersy, przyprawy i jajka. Tak przygotowaną masą mięsną napełniać posmarowane olejem formy do mufinków, posmarować gorę keczupem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez 25 minut. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Stroganow z indyka

Składniki:
- 50 dkg piersi z indyka
- 40 dkg surowego boczku
- 20 dkg fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- ½ szklanki piwa
- ½ rosołu
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę szparagową blanszować we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Mięso z piersi indyka i boczek pokroić w słupki, oprószyć mąką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, porcjami dodawać mięso, zrumienić, dodać cebulę i chwilę razem poddusić, dodać piwo i wywar mięsny, dusić na małym ogniu aż zmięknie. Do mięsa dodać fasolkę, pomidory, przyprawić. Po kilku minutach wlać śmietanę, podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia.
Ananasy z czereśniami z rusztu z rumem
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ananasy rozłożyć na tackach lub foli aluminiowej. 2 Łyżki zalewy wymieszać z alkoholem, skropić ananasy, tacki położyć na rozgrzanym ruszcie. Piec około 10 minut, obrócić na drugą stronę i skropić alkoholem, piec jeszcze moment. Upieczone ananasy wyłożyć na półmisek, środki owoców wypełnić wiśniami. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
Comber barani pieczony
Składniki:
- 1,5 kg combra baraniego
- 2 łyżki smalcu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka masła
- sól
- przyprawa do mięs
- pieprz

Kapusta z pieczoną baraniną
Składniki:
- 500 g pieczonej baraniny
- 750 g kiszonej kapusty
- 10 suszonych śliwek
- 1cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g słoniny
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Kotlety w winie z ziołami
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ½ łyżeczki szałwii
- 1 zabek czosnku
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Czosnek posiekać po czym dodać do niego rozmaryn, szałwię, sól oraz pieprz.
Dokładnie wymieszać i natrzeć kotlety.
Następnie zalać je 1 szklanką wody i trzymać na małym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie wlać wino i jeszcze chwile trzymać na ogniu aby sos zgęstniał.
Pieczone soczyste żeberka
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 6 cebul
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok. 200 ml ketchupu
- 3 łyżeczki sosu worcester
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól
- pieprz ziołowy

Schabowe w cieście
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2 ziemniaki
- szklanka mleka
- jajko
- 5 łyżek mąki
- vegeta
- olej
- ostra mielona papryka
Sposób przyrządzenia
Schab rozbijamy. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy, dodajemy mleko,4 łyżki mąki, jajko, vegete, paprykę. Wyrabiamy ciasto. Kotlety obtaczamy w mące a następnie w cieście. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Steki z polędwicy w migdałowych płatkach
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, rozgnieść, wcisnąć ziarna pieprzu, posmarować oliwą. Odstawić do lodówki, śliwki namoczyć na1/2 godziny. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić owoce, cukier, rozmaryn i dużą szczyptę soli. Dusić około 25 minut, po 10 minutach wyjąć około10-15 śliwek. Gdy owoce się rozgotują zmiksować je. Tak przygotowany sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso usmażyć na reszcie oliwy z dwóch stron, podawać z sosem i podprażonymi płatkami migdałów, resztą rozmarynu i odłożonymi wcześniej śliwkami.