Zupa rybna Kamczacka

5067
com_content.article
(Oddano 424 głosów z średnią 4.53 z 5)
Zupa rybna Kamczacka4.53 out of 5 based on 424 voters.


2jpgiw3

Składniki:


    • 50 dkg filetów z łososia
    • 2 łyżki gotowanego ryżu lub kaszy manny
    • 1 cebula
    • odrobinę masła
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 żółtko
    • sól, pieprz
    Bulion rybny:
    • 50 dkg drobnych ryb lub resztek z filetowania
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 cebula
    • 1 papryczka chili

    Sposób przyrządzenia:
    Drobne ryby lub pozostałości po filetowaniu (z głów usunąć oczy i skrzela) dokładnie umyć, ryby wypatroszyć, pozbawić oczu i skrzeli, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać oczyszczone warzywa i papryczkę, gotować powoli przez 2 – 3 godzin. Przecedzić przez gęste sito, bulion przyprawić.
    Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić i leciutko zrumienić na odrobinie masła. Filet i cebulkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przyprawić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać troszkę dobrej tartej bułki. Z masy formować klopsiki wielkości małego jajka. Bulion rybny doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w plastry marchewkę ugotowaną w bulionie i jeśli ktoś lubi garść jasnych rodzynek sułtańskich. Do tak przygotowanego wywaru dodać klopsiki z łososia, gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Jolka

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi