Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe z pieprzem

Składniki:


• 1 kg wołowiny beż kości
• 2 cebule
• 1 łyżka mąki
• 2 łyżki masła
• 0.25 szklanki śmietany
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, oczyścić z błon, pokrajać w poprzek włókien na niezbyt grube plastry, rozbić tłuczkiem. Rozgrzać w rondlu masło i podsmażyć na nim posiekaną wcześniej cebulę. Mięso obsypać solą i pieprzem, włożyć do rondla, obsmażyć z obu stron. Wlać wrzącą wodę, tak aby zrazy były zakryte. Dusić ok. 1.5 godziny. Rozmieszać śmietanę w kubku z mąką, dolać wywaru z duszenia mięsa, dobrze razem wymieszać i wlać do sosu.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *