Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe

Składniki: zrazwoowy1ky.jpg

  • 0,8 kg wołowiny
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 5 łyżek masła
  • 1 szkl. śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem i posolić. Rozpuścić w garnku masło, włożyć warstwę zrazów, warstwę drobno pokrojonej cebuli, warstwę posiekanych grzybów, warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, poprzednio sparzonych. Doprawić solą i pieprzem. Powtórzyć układanie warstw. Garnek przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 1 godz. mieszając od czasu do czasu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlać śmietanę i zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *