Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziołowy przecier pomidorowy

 

Składniki:

 

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • kilka ziarenek jałowca
  • kilka ziarnek pieprzu
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ szkl octu winnego
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym pokroić je na cząstki.
Natomiast cebulę pokroić w krążki i dusić do małym ogniu do miękkości.
Wówczas dodać jałowiec, pieprz, goździki, cynamon, imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, cukier oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż powstanie gęsta masa.
Dodać jeszcze ocet winy.
Wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i ostawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *