Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa sałatka z warzyw-Iwony

Składniki:

  • 1 kg  ogórków
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg jabłek papierówek/ kwaśne /
  • 1 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki

    Zalewa:

  • ¾ szklanki octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 5 płaskich łyżek soli


    Sposób przyrządzenia:

    Pomidory i paprykę umyć, pomidory pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę. Marchew i ogórki umyć, obrać i pokroić w talarki. Jabłka i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z podanych składników przygotować  zalewę, zagotować . W wyparzonych słoikach ułożyć warstwami warzywa i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *