Zimowa sałatka z fasolki
Zimowa sałatka z fasolki5.00 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 1 pęczek rukwi wodnej
- 2 główki cykorii
- 1 czerwona cebula
- 250 g zielonej fasoli szparagowej
Sos:
- 1/3 szkl octu balsamicznego
- 1/3 szkl oleju roślinnego
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 125 g sera roquefort
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną cykorię przekroić w poprzek na 3 części, cebulę na krążki, rukiew na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Następnie w osolonej wodzie gotować fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki (około 5minut) po czym przełożyć do pozostałych składników.
Oliwę wymieszać z olejem, octem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Na koniec dodać do sosu pokruszony ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
- Szczegóły
- Kategoria: Sałatki
- Opublikowano: wtorek, 18, grudzień 2012 09:13
- Ula Szymczyk
- Surówki
- Sałatki z kurczakiem
- Sałatki z makaronem
- Sałatki z ryżem
- Sałatki warzywne
- Sałatki z tuńczykiem
- Sałatki owocowe
- Sałatki na zimę
- Winegret
- Dressing
-
Sałatka z buraków i fasoli
-
Sałatka ze słodkiej cebuli Iwony
-
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka Eweliny
-
Sałatka z korzenia selera i gruszek Patryka
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą
-
Sałatka warzywno-owocowa z rodzynkami
-
Sałatka z kalarepki, ogórka i jabłka
-
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem