Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z oliwkami

Składniki:

  • 600g obranych ziemniaków
  • 20 czarnych oliwek
  • 20 ml białego wina
  • 1 łyżka świeżego, pokrojonego rozmarynu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wymieszać z pokrojoną cebulą i olejem, umieścić w żaroodpornym naczyniu. Polać olejem. Wino zagrzać i rozpuścić w nim kostkę rosołową, wrzucić rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, zalać ziemniaki. Zapiekać 1 godzinę na środkowej półce. Podawać posypane oliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *