Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki po wiejsku z wędzonym boczkiem

Składniki:

    • ½ kg ziemniaków
    • 30 dkg wędzonego boczku
    • 2 cebule
    • ½ szklanki słodkiej śmietany
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
    • olej
    • 1 łyżeczka masła


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę, razem z cebulką podsmażyć na oleju. Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym i skropić śmietaną, posypać wiórkami masła. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *