Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane placki na słodko z cynamonową nutką Iwony

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 średnich jabłek
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej
  • serek waniliowy homogenizowany
  • ½ szklanki śmietany


 

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i 2 jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć lekko na sicie nadmiar soku, delikatnie wymieszać. Do masy wbić, jajka, dodać mąkę, szczyptę soli. Pozostałe jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, podlać wodą, dodać goździki, cynamon i cukier, dusić do miękkości. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć  placki z obu stron. Układać po 4 w stosik, warstwy na zmianę smarować masą jabłkową i serkiem waniliowym. Dobrze smakują polane gęstą śmietaną.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *