Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczana sałatka Kaśki

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 2 ogórki
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • szklanka  gęstego jogurtu
  • ½ szklanki  orzechów włoskich
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • ½ pęczka koperku

    Sposób przyrządzenia:

    Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Orzechy wyłuskać, sparzyć i utłuc. Ogórki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Jogurt, olej, ocet, orzechy i cebulę, wymieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Koperek opłukać, osączyć na papierowym ręczniku i posiekać, dodać  do sosu. Ogórki i ziemniaki warstwami  ułożyć  w salaterce, polać sosem, ozdobić  gałązkami koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *