Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielony makaron Iwony

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dkg szynki
  • 30 dkg groszku
  • 1 puszka pomidorów
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 1/3 szklanki śmietany  kremówki
  • szczypta cukru
  • 25 dkg żółtego sera Gouda


 

Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę zeszklić na oleju. Szynkę pokroić  na małe kawałeczki, dodać  do cebuli, po chwili dodać groszek konserwowy, pomidory z puszki, oregano i bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić  przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodać kremówkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron odcedzić, podzielić na cztery porcje, polać dużą ilością sosu i posypać startym żółtym serem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *