Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zawijane pieczywo lavash

Składniki:

zawijasylavash3ay.jpg
• oliwa z pestek winogron w sprayu
• 900 g polędwiczek z kurczaka
• 8 porcji pieczywa lavash
• 315 g majonezu
• 1 mała sałata, porwana na cząstki
• 1/2 pęczka poszatkowanej dymki
• 4 pokrojone w plasterki pomidory
• 1 opakowanie hummusu
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
1. Nagrzaną teflonową patelnię lub formę do smażenia spryskać oliwą. Smażyć polędwiczki po 2 minuty z każdej strony.
2. Płaty pieczywa lavash kłaść pojedynczo na blacie kuchennym. Cienko posmarować majonezem. Wyłożyć kawałkami sałaty, pozostawiając na dole wolny brzeg ciasta szerokości 4 cm. Sałatę posypać poszatkowaną dymką, ułożyć plastry pomidorów.
3/4 polędwiczki ułożyć wzdłuż przez środek pieczywa, cienko posmarować hummusem i rozcieńczonym sokiem z cytryny.
3. Pieczywo zwinąć w rożek. Dół owinąć w papier pergaminowy lub folię i podawać.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *