Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze świderków pełnoziarnistych z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 200 g świderków pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g sera gouda
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 g chudego boczku
  • 150 g śmietany
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie gotować kapustę ok. 10 min. po czym odcedzić.
    Miękki makaron również odcedzić, przelać zimną wodą i połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
    Na makronie ułożyć część kapusty, którą posypać serem pokrojonym w kostkę oraz kminkiem.
    Resztę kapusty i makaronu wymieszać i rozłożyć na kapuście.
    Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę i polać śmietaną doprawioną solą oraz pieprzem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 15 min.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *