Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze śledzi i ziemniaków

Składniki:

  • 60 dag świeżych śledzi
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 jaja
  • 10 dag cebuli
  • ½ szkl. mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • mąka

    Sposób wykonania:
    Śledzie odfiletować po czym pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie obrać ziemianki i pokroić je w plastry.
    Rondel wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim warstwę ziemniaków, którą posypać solą oraz drobno posiekaną cebulką i ułożyć na nich kawałki śledzi. Wierzch posypać mąką i zalać olejem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika pod przykryciem  i piec do miękkości ziemniaków, wówczas zalać zapiekankę jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
    Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać ostanie 10 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *