Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z pomidorów i dyni Weroniki P

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3-4 pomidory
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
      Następnie pomidory sparzyć i obrać ze skórki po czym pokroić w ćwiartki.
      Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać w nim na przemian pomidory z dynią, posypując każdą warstwę solą i pieprzem.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 min.
      Po tym czasie polać zapiekankę śmietaną i posypać startym serem.
      Ponownie wstawić do piekarnika przez chwilę zapiekać, aż ser się roztopi.
      Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *