Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z mięsa, grzybów i sera

Składniki:

    • 50 dkg mięsa wieprzowego
    • 2 cebule
    • 1 łyżka masła
    • 50 dkg małych grzybów leśnych
    • 1 szklanka śmietany
    • 20 dkg tartego sera żółtego lub mozarella
    • 1 jajko
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na 2 lub 4 części, zalać osolonym wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Mięso pokroić w średnio grubą kostkę, obsmażyć na maśle. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie mięso, na nim warstwę cebuli i jako ostatnią warstwę grzybów. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i tartym serem, zalać nią przygotowaną zapiekankę, pozostawić na kilka minut aby śmietana ściekła do niższych warstw. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Pychota, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *