Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg tuszek z kalmarów
  • 0,5 kg cebuli
  • 1kg pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Wodę osolić, wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić tuszki kalmara, trzymać na ogniu do miękkości po czym odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie pokroić mięso na 5 cm kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obrać, posiekać, oprószyć odrobiną soli i zeszklić na oleju, ułożyć na kalmarach.
Pieczarki, obrać, pokroić i podsmażyć lekko na maśle, pod koniec oprószyć solą i ułożyć na cebuli.
Całość posypać startym żółtym serem i zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Wstawić pod przykryciem do  piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 45 min.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby zapiekanka ładnie się przyrumieniła
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *