Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć pestki po czym wrzucić je do osolonego wrzątku na ok. 5 min.
      W między czasie ugotować jajka na twardo, wówczas je obrać i drobno posiekać.
      Następnie ser zetrzeć na tarce i połączyć z jajkami, tartą bułką, natką pietruszki oraz masłem.
      Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
      Powstałym nadzieniem napełniamy połówki bakłażanów, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
      Posypać jeszcze wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni, zapiekać ok. 30 min.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *