Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka wiosenna

Składniki:


• 50 dag młodej kapusty
• 2 duże pory
• 20 dag pomidorów
• 1 cebula
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka kminku
• 1 szkl.bulionu warzywnego
• sól,
• pieprz
• 4 kromki chleba pełnoziarnistego
• 10 dag żółtego sera

Wykonanie:
Umyć i osuszyć kapustę, pory oraz pomidory. Kapustę pokroić w paski, pory w grubsze talarki, a pomidory na cząstki.
Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, kapustę i pory, smażyć 5 min. W trakcie smażenia mieszaj. Następnie dodaj pomidory, dopraw kminkiem. Całość zalej bulionem i duś 10 min. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój w małą kostkę.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Uduszone jarzyny zdejmij z patelni łyżką cedzakową. Przełóż do formy żaroodpornej. Posyp chlebem i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekaj 15 min.
Gotową zapiekankę wyjmij i odstaw na 10 min.
Tuż przed podaniem potrawę można udekorować zieleniną. Smacznego życzy Sara!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *