Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka mięsna z kapustą i makaronem

Składniki:

  • 30 dag makaronu rurki
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag mielonej cielęciny
  • puszka całych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta cukru
  • sól,
  • pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku


Sposób przyrządzenia:
Makaron wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 min, odcedzić. Kapustę oczyścić, umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Szczypiorek umyć, posiekać. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, wyjąć. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć kapustę, dodać pomidory, przyprawić solą, cukrem i majerankiem. Dusić 10 minut. Dodać makaron i mięso, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornej formy. Posypać szczypiorkiem, zapiekać 20 minut w temp. 180°C.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *