Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i grzybami

Składniki:

  • 40dkg makaronu
  • 2-3 łyżki oleju
  • sos boloński do makaronu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 50 dkg kiełbasy
  • 50 dkg pieczarek
  • 40 dkg żółtego sera startego na tarce
  • 2 cebule

 
Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażać bez tłuszczu na patelni teflonowej, aż stanie się chrupiąca. Odcedzić wylewając tłuszcz. Pieczarki z cebulą poddusić na patelni teflonowej (bez tłuszczu, pieczarki puszczają dużo soku na małym ogniu. Makaron gotujemy  w osolonej wodzie z olejem, zapobiegającym sklejaniu się makaronu. Następnie odcedzamy go i płuczemy zimną woda. Kiełbasę, pieczarki  cebulą i makaron mieszamy w  garnku i przygotowujemy sos. Sosy do makaronu przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, 2 łyżki śmietany mieszamy z mąką i odrobiną wody, następnie dolewamy trochę sosu, przelewamy na gotujący się na wolnym ogniu sos boloński. Mieszamy nie pozwalając na zwarzenie się i wyłączamy. Dodajemy połowę utartego sera i zalewamy makaron z dodatkami. Po połączeniu składników wylewamy w naczynie żaroodporne i posypujemy serem. Zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach.
Przepisy nadesłane na konkurs: Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Joanna Kita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *