Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka kapuściana z mięsem.

Skład:

  • 1czerstwa bułeczka
  • 1główka kapusty włoskiej
  • 1cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 50dag mięsa mielonego
  • 1jajko
  • 10dag śmietany kremówki
  • 4gałązki tymianku
  • 30dag plasterków wędzonego boczku.

Sposób przyrządzenia:
Bułeczkę namoczyć w wodzie.Wyciąć głąb z kapusty i pojedynczo zdjąć liście.Obgotować je (5 min.)w osolonej wodzie.Wyjąć,osączyć. Odciśniętą bułeczkę wymieszać z mięsem,posiekaną cebulą i czosnkiem.Przyprawić posiekanym tymiankiem,solą i pieprzem. Spód formy wyłożyć boczkiem(7 plasterków odłożyć).Na nim ułożyć warstwę liści kapusty.Oprószyć solą i pieprzem.Przykryć połową masy mięsnej,a tę warstwą kapusty.Ponownie przyprawić.Wyłożyć resztę mięsa,przykryć kapustą i plasterkami boczku. Całość przykryć folią aluminiowa i zapiekać 90min. w temp. 150 stopni. Po 60min. usunąć folię.Dopiec,a następnie piecz jeszcze 15min. w temp. 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *