Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka grzybowa

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych
  • 15 dkg masła
  • 2 cebule
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
  • 5 sucharków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suchary rozkruszyć. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Resztę masła rozgrzać w rondlu, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, smażyć powoli aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić. Jajka zmiksować ze śmietaną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami sucharki i grzyby, całość polać śmietaną z jajkami i posypać serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *