Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka cieciorkowa z warzywami i sosem jogurtowym

Składniki:

  • 150g cieciorki (albo namoczona prze noc i ugotowana przez 1 1/2 godz. albo z puszki sparzona)
  • 250g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łodygi selera
  • 250g pomidorów
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki z selera lub pietruszki
  • trochę mięty świeżej
  • 200g naturalnego jogurtu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki pestek pinii
  • 3 łyżki sera żółtego
  • pieprz i sól

    Przygotowanie:
    1. Fasolka : 10 min. poddusić w niewielkiej ilości osolonej wody, odsączyć
    2. Pokroić seler: plasterki, pomidory: ósemki, papryka: wydrążyć pestki – cieniutkie paseczki
    3. Wymieszać wszystko z cieciorką i włożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia
    4. Mięte i natkę posiekać drobniutko, rozbełtać (najlepiej w mikserze) z mąką, jogurtem i jajkami, doprawić solą i pieprzem
    5. Polać warzywa sosem i posypać pestkami pinii i startym serem żółtym
    4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, piec 30 minut.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez helas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *