Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane łazanki z kapustą i pieczarkami Iwony

Składniki:

    ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • jajko
  • 1 łyżka  oleju
  • woda
  • sól do smaku
  • 75 dkg kapusty
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta Vegety
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Do mąki wbić jajko, dodać olej i wodę, zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, rozwałkować i podsuszyć, skroić na skośne kawałki. Łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z tłuszczem by się nie kleiły. Kapustę oczyścić pokroić na kawałki i obgotować z dodatkiem soli i szczyptą cukru, odcedzić, pokroić. Pieczarki umyć, osączyć i posiekać, podsmażyć razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Łazanki, kapustę i pieczarki razem wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Całość przełożyć  do natłuszczonego, podsypanego bułą tartą  żaroodpornego naczynia i zapiec w gorącym piekarniku około 30 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *