Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane ziemniaki po szczecińsku

Kalafior sam w sobie ma wspaniały, specyficzny smak, można go jednak jeszcze dodatkowo wzmacniać lub nieco zmieniać  – wg własnego upodobania. Proponuję spróbować sałatki o niezwykłym kolorycie i wyraźnym smaku , doskonałej do dań mięsnych jak też jako danie główne dla zagorzałych jaroszy.

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
  • 3 średnie pomidory
  • 3 jajka
  • Mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • Koperek
  • Cytryna
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz


Sposób przyrządzenia:

Kalafior umyć i poodcinać z niego same różyczki. Różyczki ugotować w lekko osolonej wodzie ale tak , aby były jeszcze nieco twardawe (nie rozgotować ich !) Ugotowany kalafior wyjąć z wody i skropić sokiem ze świeżej cytryny. Pomidory umyć i pokroić na niewielki ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, podzielić na pół i pokroić w cienkie półksiężyce. Wszystkie te składniki włożyć do miski, dodać oliwki , lekko posolić, popieprzyć i delikatnie całość wymieszać.Wymieszaną sałatkę ułożyć na półmisku, przykryć delikatną warstwą majonezu i posypać po wierzchu poszatkowanym koperkiem.
Sałatka z kalafiora jest bardzo syta i pieści nasze podniebienie całą gama wyrazistych nut smakowych. Jest doskonała i smakuje wyśmienicie zwłaszcza wszystkim smakoszom kalafiora. Dodatkowo pięknie wygląda i pachnie. Zasługuje na centralne miejsce na stole. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *