Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekana z grochu i grzybów

Składniki:

  • 40 dag grochu
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 5 dag suszonych grzybów
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 30 dag ziemniaki
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz

Sposób wykonania:

  1. Groch oraz grzyby zalać wodą w oddzielnych naczyniach i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w wodach w których się moczyły.
    W między czasie boczek oraz cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu,.
    Następnie odcedzony groch zemleć 3 razy w maszynce grzyby pokroić paseczki, dodać razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.
    Dodać jeszcze śmietanę z przyprawami, jajka oraz bulkę tartą.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ,posypać bułką tartą i wyłożyć plasterkami ziemniaków, po czym wyłożyć naszą masę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-60 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Oskara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *