Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zając w śmietanie Ilony

Składniki:

    • comber 450 g
    • uda 450 g
    • smalec 40 g
    • masło 30 g
    • mąka 30 g
    • śmietana 1 szklanka
    • wywar z kości 1,5 szklanki
    • sól
    • pieprz
    • woda 1/2 litra
    • ocet 150 ml
    • cebula 1 sztuka
    • liść laurowy 4 sztuki
    • pieprz 5 sztuk
    • ziele angielskie 5 sztuk
    • marchew 50 g
    • seler 50 g
    • pietruszka 50 g

    Sposób przyrządzenia:
    warzywa należy dokładnie oczyścić, a następnie opłukać. Pokroić je w
    plasterki, wodę zagotować z octem, przyprawami oraz cebulką. Mięso
    obłożyć plastrami warzyw, zalać wodą z octem i przyprawami oraz cebulką.
    Wstawić do bardzo ciepłego miejsca na 48 godzin. Mięso należy wyjąć z
    bejcy, odsączyć, przyprawić, posypać mąką, obsmażyć na rozgrzanym na
    patelni tłuszczu, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać wywarem i
    sosem z mięsa. Z mąki i masła należy zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją
    wywarem, połączyć z sosem z pieczeni, dodać do niej śmietanę i doprawić
    wedle uznania do smaku.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *