Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zając po szlachecku z makaronem pappardelle

Składniki:

    • 1 zając wraz z podrobami
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki oliwy
    • 50 dkg makaronu
    • parmezan
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Zająca podzielić na porcje, wytrybować kości, mięso pokroić na kostkę o boku około 2 cm. Marchew i cebulę oczyścić i wraz z łodygą selera pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać mocno oliwę ( 2 łyżki), kości i podroby zająca obsmażyć, dodać jarzyny, po 10 minutach dodać wino,  koncentrat pomidorowy, zalać 4 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 godzinę bez przykrycia aż objętość płynu zmniejszy się do około 2 szklanek.  Tak przygotowany, esencjonalny wywar  odcedzić. Wątrobę zająca wraz z częścią wywaru umieścić w blenderze, zmiksować.  W rondlu rozgrzać pozostała oliwę, obrumienić na niej mięso zająca, podlać wywarem i dusić około 1 godzinę, przyprawić solą i pieprzem, dodać jarzyny, zmiksowaną wątróbkę i podgrzać . Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać gorącą wodą i podawać polewając gulaszem i posypując tartym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *