Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbki drobiowe z brokułami

Składniki:


• 50 dag wątróbek z drobiu
• 50 dag brokułów
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• łyżka smalcu
• kawałek świeżego imbiru
• pęczek dymki
• 5 dag pieczarek
• kilka mrożonych krewetek
• łyżka sosu sojowego
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone wątróbki obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć 1 – 2 minuty na silnie rozgrzanym smalcu, zdjąć z ognia, posypać drobno posiekanym imbirem, solą, pieprzem i posiekaną dymką.
Brokuły włożyć do osolonego wrzątku, gotować 4 – 5 minut, osączyć na sicie, podzielić na różyczki, a łodygi pokroić w kostkę.
W rondlu stopić masło, wrzucić pieczarki pokrojone w paski, chwilę smażyć, po czym dodać brokuły i smażyć mieszając 2 – 3 minuty, dołożyć wątróbki i dusić razem.
Mrożone krewetki ułożyć na ścierce, przelać wrzątkiem, osączyć, przełożyć do rondla, wszystko wymieszać i dusić nadal na małym ogniu. Pozostałą mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 – 3 łyżkami wody, sosem sojowym i wlać do brokułów. Podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem, lub pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *