Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka wieprzowa po prowansalsku.

Składniki:


  • 1/2 kg wątroby wieprzowej
  • 5 dkg słoniny
  • 1 marchew
  • 3 cebule
  • 2 pomidory
  • 10 dkg czarnych oliwek skórka z cytryny
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umytą wątróbkę pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w misce, zalać winem, posypać zieloną pietruszką i pieprzem, dodać oliwę. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Słoninę pokroić, wrzucić do rondla, włożyć wątróbkę, przekładając pokrojoną w plasterki marchewką i cebulą, dodać pokrojone pomidory i oliwki. Zalać winem, w którym marynowała się wątróbka, dodać startą skórkę cytrynową. Podprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *