Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka cielęca z jabłkami

Składniki:


  • 50 dag jabłek
  • 10 dag cebuli
  • 8 dag smalcu
  • 4 cienkie plastry wątróbki cielęcej
  • listki szałwi, sól, pieprz

Wykonanie:
Jabłka umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki lub cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, szałwię umyć, wysuszyć i posiekać. Masło roztopić na patelni i dusić na nim na średnim ogniu jabłka wraz cebulą. Doprawić do smaku solą pieprzem i szałwią. Mieszankę jabłkowo-cebulowa zdjąć z kuchenki i pozostawić do ostygnięcia. Watróbki umyć i osuszyć, następnie przyprawić pieprzem i nałożyć na poszczególne plastry mieszankę jabłkowo-cebulową. Kawałki wątróbki zawinąć i spiąć wykałaczkami. Smalec rozgrzać na patelni i smażyć na nim ok. 7 min. rolady z wątróbki z obu stron. Podawać ze smażonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
Przepis nadesłałą na II Edycję Konkursu Renata dusza (rendus)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *