Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka cielęca w sosie śmietanowym

Składniki:


  • 50 dag wątróbki cielęcej,
  • 2 cebule,
  • 3 jabłka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżeczki sosu sosu pieczeniowego (z torebki),
  • szczypta estragonu,
  • pieprz i sól,
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę pokroić w dosyć wąskie paski, cebulę drobno posiekać. Umyte jabłka pokroić na talarki(usunąć gniazda nasienne), oprószyć mąką, obsmażyć na oleju, przełożyć na półmisek. Na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą. Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, zagotować ze śmietaną wymieszaną z musztardą. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wątróbkę wyłożyć na jabłka, polać sosem, posypać estragonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *