Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątroba cielęca w pieczarkowym kremie

Składniki:

    • 1 kg pieczarek
    • 20 dag świeżej śmietany
    • sok z 2 cytryn
    • sól
    • mielony pieprz
    • 4 plastry cielęcej wątroby
    • 3 dag masła


    Sposób przyrządzenia:
    Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 30 minut na wolnym ogniu w 200 ml wody z sokiem z dwu cytryn. Osolić i popieprzyć. Ugotowane pieczarki rozdrobnić w mikserze, połączyć ze śmietaną i lekko podgrzać. W gorącym maśle usmażyć na patelni plastry wątroby starannie obtoczone  w mące. Smażyć 4 minuty z każdej strony. Do wątroby podawać pieczarkowy krem, który dobrze nadaje się do pieczonego drobiu lub rybnych filetów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *