Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintna tajska sałatka z wołowiną

Składniki:

  • 40 dkg polędwicy wołowej podzielonej na befsztyki o grubości 2,5 cm
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki drobniutko posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu rybnego – alternatywnie
  • 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w cienkie pół plastry
  • 4 szklanki podartej palcami mieszanki sałat
  • świeża mięta, natka kolendry, bazylia – do smaku
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów ziemnych


Sposób przyrządzenia:

Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą, połową chili i czosnku, wetrzeć w mięso przyprawy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec w nim befsztyki po 4 minuty z każdej strony. Upieczone odłożyć na talerz.
Zmiksować razem sok z cytryny, sos sojowy, cukier, chili i czosnek. W salaterce wymieszać sałatę i zioła, polać przygotowanym dressingiem, ponownie wymieszać. Befsztyki pokroi w poprzek na plastry grubości około 5 mm, ułożyć na zieleninie. Całość obsypać posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *