Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowy kotlet z rodzynkami

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 1 żółta cebula
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szkl. orzechów włoskich
  • 3 gałązki tymianku
  • 70 dag mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • ¼ szkl. rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 ½ szkl. ziemniaczanego puree
  • 2 szkl. ugotowanego na parze szpinaku

    Sposób wykonania:

    1. Chleb namoczyć po czym dobrze go odcisnąć i dodać posiekane orzechy, cebule, szalotkę, czosnek oraz wołowinę.
      Całość przełożyć do mięsa, dodać jeszcze rodzynki, cynamon, płatki papryki oraz wbić jajko.
      Całość dokładnie wyrobić.
      Następnie rynienkę posmarować oliwą i wyłożyć puree ziemniaczanym, potem szpinakiem a na samej górze masą mięsną.
      Całość docisnąć i wstawić do piekarnika rozoranego do 190 stopni na 45 minut.

      "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *