Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w piwie z tymiankiem

Składniki:

  • 800 g wołowiny bez kości
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • gałązka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka czerstwego octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Mięso pokroić w kostkę po czym oprószyć go solą, pieprzem oraz mąką i przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego  masła.
Gdy mięso się zarumieni przełożyć go do garnka.
Natomiast na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę po czym przełożyć ją do mięsa a na patelnie wlać piwo.
Doprowadzić do wrzenia i również przelać do mięsa.
Wrzucić jeszcze liście laurowe oraz tymianek i trzymać po przykryciem  na małym ogniu około 2 godzin.
Pod koniec duszenia wlać ocet i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *