Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w cebuli (Chiny)

Składniki:


• 250 gramów młodej zrazówki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka spirytusu lub 1 łyżka wódki wyborowej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 4 łyżki oleju sojowego
• 3 cebule
• 1 łyżeczka wódki wyborowej
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki wody

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paseczki, wymieszać w misce z 1 łyżką sosu sojowego, cukrem, spirytusem lub wódką, mąką ziemniaczaną; odstawić na 15 minut.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju, wrzucić mięso, smażyć ciągle mieszając na ostrym ogniu, wyjąć mięso na sitko.
Na patelni wlać resztę oleju, doprowadzić do wrzenia, wrzucić cebulę, smżyć półtorej minuty na niezbyt dużym ogniu, dodać mięso i smażyć pół minuty ciągle mieszając.
Do mięsa dodać wódkę, sos sojowy, posypać imbirem, wymieszać, smażyć 10 sekund, wlać mąkę ziemniaczaną roztrzepaną z 1 łyżką wody; całość krótko przesmażyć, aby sos zgęstniał.
Podawać z makaronem lub smażonym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *