Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po wiedeńsku

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 500 g kości wołowych
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 150 g świeżego chrzanu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  1. Cebule pokroić i opiec nad ogniem.
    Następnie kości, mięso oraz cebulę zalać 2 l osolonej wody, wrzucić jeszcze listek laurowy, ziele i pieprz, pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz.
    W między czasie pietruszkę i marchewkę pokroić w słupki a pora i seler w plasterki, dodać do wywaru i gotować kolejną godz.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Gotowe mięso układamy na półmisku, obkładamy warzywami i skrapiamy wywarem.
    Dekorujemy chrzanem pokrojonym w słupki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *