Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po pekińsku

Składniki:
• 500 gramów zrazówki wołowej
• 10 łyżek sosu sojowego jasnego
• 5 płaskich łyżek cukru
• 2 – 3 szalotki lub dymki
• 1 płaska łyżka drobno potłuczonego cynamonu
• 1 płaska łyżka imbiru pokrojonego w plasterki
• 1 łyżeczka do herbaty nasion anyżku
• 1 łyżeczka białego pieprzu
• 3/4 szklanki oleju sojowego

Sposób przyrządzenia:
Miso pokroić w kostki. Dymkę podzielić na 2 – 3 centymetrowe kawałki, a imbir w plasterki; anyżek i biały pieprz zawinąć w woreczek z gazy.
Na rozgrzanej patelni doprowadzić do wrzenia olej i usmażyć mięso tak, aby było rumiane.
Do rondla wlać 1 litr wody, dodać przyprawy w gazowym woreczku, cukier, sos sojowy, cynamon, cebulę, imbir.
Do wrzącej wody wrzucić kostki mięsa; dusić pod uchyloną pokrywką tak długo aż woda wyparuje.
Przed podaniem na stół odrzucić woreczek z przyprawami i cynamon.
Podawać na ogrzanym półmisku.

1 comment for “Wołowina po pekińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *